SOS w kuchni?

2021-07-23
SOS w kuchni?

Sosy. Każdemu z nas zdarzyło się pewnie kiedyś jakiś zrobić. Przynajmniej raz. Wiemy generalnie z czym to się je, a je się to ze wszystkim: mięsami, rybami, sałatkami, deserami, makaronem, czy starymi, dobrymi ziemniakami. Byle tego „starego” dosłownie nie brać. Ale czy naprawdę możemy powiedzieć, że wiemy, jak przygotować dobry sos? I co to w ogóle znaczy: dobry?

Obecnie co raz większą wagę przywiązuje się do zdrowego żywienia, można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że zdrowy styl życia (a więc i takież żywienie) stało się swego rodzaju modą (przyznaj się, też masz na ręku jakiegoś smartwatcha i codziennie liczysz kroki ;)). I nie ma w tym oczywiście niczego złego. Zdrowie jest kierunkiem, w którym zdecydowanie warto się rozwijać i właśnie dlatego dobrze byłoby też przyjrzeć się temu, czym polewamy nasz obiad, podwieczorek, kolację, czy jakikolwiek inny posiłek. Na pewno łapiesz już, o co chodzi. To co, poświęcisz chwilę na lekturę?

Zacznijmy od ciekawostki: o ile każdy z nas jest w stanie wymienić kilka sosów, o których chociażby słyszał (jeśli kiedyś zamawiałeś pizzę, to znasz przynajmniej dwa), o tyle nie każdy wie, że istnieje pięciu praprzodków wszystkich sosów. I nie chodzi tu o to, czego używano do wzbogacenia mamuciego udźca, a o tak zwane „sosy bazowe”, na których podstawie można stworzyć setki innych sosów. Są to: sos holenderski, beszamelowy, velouté, pomidorowy i - ten, któremu przyjrzymy się najbardziej – demi glace.

Najpierw jednak dwa słowa o tych sosach, które są mniej oczywiste. Na sos holenderski składa się głównie masło i żółtka, bazą sosu bszamelowego jest mąka, masło i mleko, zaś velouté otrzymamy z zasmażki i bulionu. Jest to sos pikantny.

I wreszcie bohater naszego tekstu – demi glace. Źródłosłowu nazwy należy szukać w języku francuskim i można ją przetłumaczyć jako „półszklisty”, co z kolei powie nam dość sporo o jego konsystencji i wyglądzie. Ten ciemnobrązowy, bogaty wywar może stanowić dodatek sam w sobie lub bazę do wielu innych sosów. Zasada jest jedna: jeśli na stół ma wjechać kaczka, nie powinna być polana demi glacem z wołu, a z kaczki właśnie. Innymi słowy: baza sosu musi odpowiadać rodzajowi mięsa, który przygotowujemy. Najciekawszy jest jednak sposób, w jaki demi glace powstaje.

Troć fiordowa, demiglace vege, warzywa, kozi ser

Na zdjęciu: troć fiordowa z demiglace wegetariańskim podana z warzywami i kozim serem.

Cały proces przygotowania sosu powinien zajmować 36 godzin (tak tak, dobrze widzisz, godzin ;)). Można wyszczególnić trzy zasadnicze etapy produkcji: pieczenie kości i warzyw w piekarniku (około godzina-półtorej), powolne redukowanie wywaru z upieczonych składników (najdłuższa część całej procedury) i wreszcie przecedzanie i studzenie.

Teraz pasowałoby odpowiedzieć na pytanie, które zapewne rodzi Ci się w głowie: „po co tyle zachodu?”. Miejmy cały czas na względzie (oprócz tych strasznie brzmiących 36 godzin), że sos demi glace datuje się na przełom XVIII i XIX wieku. Od tamtego czasu na stałe gości nie tylko w kuchni francuskiej. I mimo upływu 200 lat z okładem nadal jest doskonale znany już nie tylko w samej Francji, ale i na całym świecie, coś więc w nim musi być.

Odpowiedź na pytanie „po co” jest niezwykle prosta: demi glace nie tylko ożywia wizualnie potrawę, ale i wzbogaca jej smak jak żaden inny sos.

„No dobrze, dobrze, ale ja zwyczajnie nie mam na to czasu.” Nie szkodzi, mamy dobrą wiadomość też dla tych, którzy mimo zapracowania też chcą dbać o to, by w ich kuchni królowały potrawy i pyszne i zdrowe. W naszym sklepie (tutaj) znajdziecie gotowe sosy demi glace: wołowy, drobiowy, wołowo-drobiowy i wegetariański. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wam takie cudo w ogóle zasmakuje, możecie wybrać najmniejszy słoiczek (80g). Dla tych, którzy już wypróbowali i znaleźli swój ulubiony smak mamy oczywiście większe opakowania. I tak, nasze sosy naprawdę robimy 36 godzin. ;) To co, skusisz się?

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel